joi, 1 mai 2014

LA MUNCĂ, NU LA ÎNTINS MÂNA!

            Multe mai vede omul pe pământ cât timp trăieşte. Asta dacă vrea să vadă şi dacă este interesat de acest lucru.
Interesant este însă câte vede omul în curtea celorlalţi, lăsând să se adune în propria ogradă grămezi întregi de gunoi. Pe care le ignoră cu o constantă nemernicie, crezând că “la el acasă” poate face orice. Ignoră însă şi mirosul pestilenţial pe care acest gunoi îl emană, creând un disconfort vecinilor, care binenţeles că atunci când încearcă să rezolve această problemă în mod amiabil, se transfomă imediat în nişte veritabili nesimţiţi, care  îşi bagă nasul unde nu le fierbe oala”.
Alţi oameni consideră că li se cuvine totul. Deşi stau cu mâinile în sân, nu se complică şi nu ridică nici măcar un pai. Dar atunci când apare ceva la orizont, ridică imediat pretenţii. Dacă este ceva bun, este o obligaţie pentru cel care a făcut totul posibil de a împărţi beneficiile. Dacă însă rezultatele sunt  cu un final mai nefericit, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu-le miroase. Se potriveşte de minune cu zicala: „la plăcinte înainte, la război inapoi”.
Există şi oameni care cred că ei muncesc cel mai mult, că sunt exploataţi, deşi stau ancoraţi în anumite limite impuse de ei înşişi şi s-au obişnuit cu confortul şi rutina de zi cu zi. Doamne fereşte să le ceri să facă altceva, deşi cade în sarcina lor. Apare inerent întrebarea: „de ce trebuie să fac tot eu asta?”. Şi caută motive peste motive prin care să demonstreze cât de mult muncesc ei şi că nu este treaba lor să facă acel lucru. Îţi sugerează şi cine trebuie să o facă. De acolo, din scaunul comod care a prins deja forma fundului.
Fuga de responsabilitate este un alt subiect de discuție în tot monologul ăsta. Ne place când cineva își asumă anumite responsabilități, când își asumă riscuri, implicându-se în acțiuni care presupun efort și muncă, neștiind dacă rezultatul final va fi și unul pe măsură. Iar dacă totul iese bine, meritul este al echipei. Dacă iese nașpa, ghiciți în capul cui se sparg toate oalele. DA, ne place să culegem beneficiile, dar nu ne place să ne asumăm riscuri și responsabilități.
În urmă cu ani de zile cineva mi-a spus: „prinde-te de sacoşă şi pune mâna pe cartofi, că nu se umple singură”. Şi câtă dreptate a avut.
 Concluzia este următoarea: dacă pui osul la treabă, se văd şi rezultatele! Deci: LA MUNCĂ, NU LA ÎNTINS MÂNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu